Как да обзавеждаме детска стая ?

Каквото и да си говорим от всички други стаи в нашия дом, детската  е най-важната стая, с която трябва да бъдем най-внимателни и отговорни при избора на обзавеждане, декориране, а дори и отопление и климатизация. В тази статия, ще обърнем внимание основно на обзавеждането на стаята и разположението.

 

Първия и най-важен съвет относно обзавеждането на тази стая, е тя да бъде съобразена с възрастта на детето. То ще остане в тази стая от своето раждане до приблизително 20-тата си годишнина. След това пораства, става възрастен и обзавеждането на тази стая става въпрос на негов избор. Нашият съвет е да предвиждате често преорганизиране на тази стая, и покупката на нови и различни мебели за нея, за всеки 5 години. Тези промени са свързани с израстването на детето ви , както като физическо порастване, така и с неговото емоционално и умствено развитие.

Докато детето ви е във възрастта преди 5-тата си годишнина, стаята трябва да бъде весела. Помислете за меки играчки и мебели като надуваеми или изработени от пяна фотьойлчета, полиуретанови играчки като къщички, табуретки и катерушки. Хубаво е детето да бъде обградено от интересни за него щрихи, герои и цветове. Обърнете изключително внимание на цветовете, като подбирате весели и неагресивни цветове. Разполагайте внимателно мястото където спи детето. Детска кошарка или легло, трябва да хвърлят поглед към вратата. Важно е детето да се чувства сигурно, когато остава само в стаята си и да знае от къде ще се появяват родителите му. Подбирайте мебели без остри ръбове, създадени съобразно възрастовата група на вашето дете
Във възрастта между  5 и 10 години, детето започва да се учи на нещата от живота и е нормално неговата стая да придобие облик на приятно място за учене, фантазии и творчество. Позволявайте на децата си в тази възраст, да изберат сами, къде да бъде леглото им, бюрото, гардеробчето и играчките. Разбира се обръщайте внимание и на здравословната страна на нещата и съобразявайте разположението им правилно. Например, внимавайте как и от къде пада светлината върху работния плот на бюрото.  Тя трябва да пада винаги от противоположната страна на ръката, с която пише детето. Например, ако детето ви пише с дясната ръка, светлината трябва да идва от ляво.  Добър вариант е и светлината да идва фронтално, пред бюрото за да осветява работния плот, независимо от ръката с която пише детето. В днешно време децата използват и компютъра, като се застояват значително време пред него. Внимавайте с това. Желателно е към очите на детето да влиза светлина, различна от тази, която излъчва монитора. Позиционирайте така компютъра, че очите на детето да се осветяват от прозореца равномерно, защото в противен случай са възможни проблеми в очите. Избирайте и столчета за пред бюрото съобразно възрастта на детето ви. Те са евтини, но не и универсални и е хубаво да купувате нов стол всеки път когато детето ви порасне или забележите че му умаляват.

Избягвайте използването на универсални мебели или такива за различна възрастова група хора или деца. Не купувайте стандартно единично легло за вашето дете, докато то е още в детска възраст, това ще повлияе на неговото емоционално състояние и на правилното развитие на тялото му. Имейте предвид, че леглата за по-големи или по-малки деца, се използват с матраци за съответната възраст или дължина на тялото. Всеки от матраците има активни и пасивни зони, които влияят на оформянето на гръбначния стълб по време на сън, затова не пестете от леглото на детето. Инвестицията в това е важна и значима при здравето на вашето дете.

С навлизането в тинейджърската възраст, детето вече пораства и е много важно, да се чувства добре в стаята си. Разрешете му само да избере мебелите, само да избира по какъв начин да аранжира декорацията – плакати, тапети, аксесоари. Оставете изцяло в неговите ръце избора на обзавеждане, като отново обръщайте внимание на здравословните условия.

В Мебели Явор, ще откриете много изгодни предложения за цялостно обзавеждане на детска стая, както и за отделни мебели за вашето дете, независимо от възрастта му. Разгледайте нашият онлайн магазин.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *