Как да обзавеждаме детска стая ?

Каквото и да си говорим от всички други стаи в нашия дом, детската  е най-важната стая, с която трябва да бъдем най-внимателни и отговорни при избора на обзавеждане, декориране, а дори и отопление и климатизация. В тази статия, ще обърнем внимание основно на обзавеждането на стаята и разположението.

 

Read more

ПДЧ или MDF ?

Със сигурност, когато си купувате мебели сред нещата, които ви ръководят са не само визията и цената, но и качеството на материала, от който са изработени мебелите. Най-вероятно често виждате абревиатури като MDF, ПДЧ и прочие, но не всички от вас знаят какво точно означават те. Днес искаме да ви обясним за тях, за да се чувствате по-уверени при следващата покупка.

Общото и при двата използвани материала е че са ламинирани плоскости и са сред най-популярните при производството на мебели. Отличават се с висока износоустойчивост и издържат на влага доста повече от масивната дървесина, използвана преди години. Освен това, те се почистват и поддържат лесно. Ще ви покажем предимствата и недостатъците и на двете плоскости, за да си прецените кой ще ви върши по-добра работа.

Да започнем с ПДЧ – плоча от дървесни частици. Материалът датира още от 30-те години на XX в., като първоначално се произвеждат еднослойни и трислойни плочи. Основните суровини, които се използват са смлени дървесни частици, пресовани и слепени със специален вид смола. Най-често използваните са трислойните – по-груб среден слой е заключен между два по-тънки повърхностни слоя, които са от по-фини и по-плътно превосани частици. По-малката плътност по средата е с цел да се постигне по-ниска цена, а по-високата плътност на другите спомагат за по-голяма издръжливост на материала.

Първоначално за спойка се използват формалдехидни смоли. Оказва се, обаче, че повърхностният слой излъчва формалдехид в количества, опасни за здравето. Днес вече този проблем е отстранен с производството на плочи от клас Е1, които са с изключително ниско съдържание на формалдехид и напълно безопасни. Плочите от клас Е2 се използват само с допълнително повърхностно покритие, защото излъчват по-голямо количество свободен формалдехид, а от Е3 са най-опасни и са спрени от производство в повечето страни.

Един от недостатъците на ПДЧ е че е по-ниско влагоусточйв и съответно не се препоръчва за помещения с висока влажност. Друг такъв е липсата на възможност за релефни обработки (фрезоване). Иначе като цяло това е един от най-използваните материали за изработването на мебели от икономичен ценови клас, тъй като в сравнение с MDF предлага по-богато разнообразие от цветове и фурнири.

MDF или Medium Density Fiberboard е малко по-специален материал от ПДЧ. Буквално се превежда дървесно влакнести плоскости със средна плътност. Тези плочи се произвеждат от мека дървесина по метода на сухо пресоване при високо налягане и температура, на което и се дължи по-фината и хомогенна структура на материала.

Еднородните трупи се подбират внимателно, отделя им се кората, нарязват се и се подлагат на обработка с пара под високо налягане. Накрая на процеса падат в турбини с въртящи се дискове и се смилат почти до каша. Разликата в големината на прашинките при ПДЧ и МДФ-плоскостите е като при кайма, накълцана на ръка или премелена през месомелачка. Дървесните частици се слепват с лигнин и парафин, което прави МДФ-плоскостите напълно екологичен материал.

По отношение на качествата си MDF се отличава с гладка повърхност и висока здравина. Освен това той притежава голяма еластичност и якост на огъване, плътност и нищожно набъбване след потапяне във вода. По тази причина МДФ се превръща в един от предпочитаните заместители на масивната дървесина, а ако говорим за операциите по обработка – дори я превъзхожда, понеже е чист и без дефекти материал.

Отличната геометрия на плоскостите остава непроменена дълго време и позволява по-лесното пилене, рязане, фрезоване и огъване, както на повърхнината, така и на ръбовете. Повърхността на МДФ-плоскостите бива гладка, плътна и еднородна. В мебелното производство се използват 4 вида МДФ плоскости: „гол“ материал, без никакви покрития, ламиниран MDF (покрит с ламинат), фурнирован MDF (покрит с естествен фурнир), MDF профии (лайсни, первази и др.).

Материалът се отличава и с висока степен на влагоустойчивост. Може да се монтира в помещения с влажност до 80%, за разлика от масива, който не се препоръчва за помещения с над 60% влажност. За сметка на това обаче цената му е по-висока в сравнение с ПДЧ.

Горе-долу това е информацията, която смятаме, че ще ви помогне в избора на следващото обзавеждане, но ако все още имате известни съмнения, не се колебайте да отправите въпроса си към нас, а ние с удоволствие ще ви отговорим.

Съвети за спалнята

Човек прекарва една трета от живота си в спалнята. Там спим, зареждаме се с енергия, правим секс, релаксираме. А през зимата тази стая е любимо пространство за всички, които обичат да си поспиват или просто да се излежават в леглото през студените следобеди. С няколко прости съвета можем допълнително да подобрим качеството на съня си и да направим спалнята още по-уютна.

Внимателно решете къде точно да сложите леглото си

Внимателно решете къде точно да сложите леглото си. Много експерти по съня отдават голямо значение на неговото разположение. Според фън шуй правилата леглото трябва да се постави по диагонал на вратата, но не точно срещу нея. Освен това от двете страни на леглото трябва да има място за минаване, а гърбът му да е опрян в стената.

Дайте воля на въображението си

Дайте воля на въображението си, когато купувате чаршафите и завивките. Спрете се на мека, естествена материя и пухена, но не много дебела завивка. По отношение на цветовете – там може да експериментирате до безкрай. Добре е да подберете любим цвят и десен, които ще ви носят добро настроение, само като ги погледнете.

Охладете спалнята преди да си легнете

Охладете спалнята преди да си легнете. Изследванията показват, че човек спи по-добре при ниски температури. Пък и няма как да заспите бързо, ако сте потни и се въртите постоянно заради жегата.

Опитайте се да елиминирате всички дразнители

Опитайте се да елиминирате всички дразнители, които могат да нарушат спокойствието ви през нощта. Дръпнете завесите. През нощта дори лунната светлина може да ви събуди, докато преминавате през различните фази на сън. Изолирайте страничните шумове максимално.

Обзаведете стаята по ваш вкус

Обзаведете стаята по ваш вкус, а не съобразявайте с модата. Боядисайте я в топли цветове, които ви успокояват, сложете мебели и килими, които създават уют, заобиколете се с любимите си вещи, така че да посрещате деня с усмивка.

Изберете подходящ матрак

Най-важeн, разбира се, е изборът на матрак. Няма как да водим пълноценен начин на живот, ако не сме се наспали добре. Ако се събуждате с болки във врата и гърба, не чакайте повече. Обиколете специализираните магазин за матраци, като веригата Sleep Shop, и с помощта на продавач-консултантите изберете най-удобния за вас матрак.Не пренебрегвайте и възглавницата, тя също играя важна роля за това дали ще сънят ще бъде блажено удоволствие или кошмар.

Как да подредим коридора в дома си?

 

 

Коридорът създава впечатление за дома и собствениците и подготвя гостите за интериора в него. Какви мебели, цветове, аксесоари да използваме в коридора?!

Декорацията на коридора

Декорацията на коридора е повече или по-малко проблем на всяка домакиня. Дългите празни пространства, без прозорци винаги създават мрачно, сиво и подтискащо чувство. Нека да видим как да преобразим тези коридори в нещо привлекателно, забавно и гостоприемно.

Подът в коридора

Подът в коридора е хубаво да е паркет или теракот, поради лесното им почистване, поддържане и разнообразието на цветове и текстури.

Цветовете в коридора

Цветовете в коридора е препоръчително да са свежи, светли и топли, за да се създаде чуставо за пространство и уют. Избягвайте крещящите и ярки цветове в коридора

Избягвайте крещящите и ярки цветове

Може да поставите едно хубаво голямо огледало на едната стена, което създава отпическа измама за по-голямо пространство, а и е доста практично да се огледате преди да излезете. Също може да поставите картини, гоблени, семейни снимки и стенописи, за да предадете един интересен вид на вашия коридор.

Осветлението в коридора.

Oсветлението в коридора е най-добре да е разсеяна светлина. Тя се получава със стенни лампи, насочени към тавана. Над огледалото в коридора е добро решение поставянето на лампи с насочена светлина.

Мебелите в коридора

Обикновено мебелите в коридора се свеждат до: двукрилен гардероб за дрехи, шкафче за обувки, огледало, закачалки и рафтове. За малките и тесни коридори гардеробите с плъзгащи се врати са идеалното решение.Ако ви остане ъгълче, което е тъмно винаги можете да поставите една хубава ваза със свежи и пъстри цветя.

 

Как да обзаведем кухнята

Kухнята е едно от помещенията, които, веднъж обзаведени, не се поддават повече на лесни промени. Затова е задължително, преди да обзаведете кухнята, добре да я планирате.

Какъв е редът в подредбата на уредите

Ако не е спазен редът -хладилник, мивка, печка и сбъркате в технологичния ред на работата, една грешна стъпка всеки ден, повторена през годините, ще се превърне в изминаване на излишни километри.

Как да подредите уредите?

Технологията изисква разположението да следва реда: хладилник – изваждате продуктите; мивка – обработвате ги и печка – готвите. Помежду им се предвижда плот за работа – най-добре по 60 см. Освен това трябва да се съобразите и с наличните инсталации – водопровод и канализация, за определянето на мястото на мивката, комин – в близост до печката, за да свържете абсорбатора.

Материалите от които е изработено обзавеждането, трябва да са едновременно здрави – да издържат на топлина и влага, да не се надраскват лесно, да се почистват лесно, а и да са красиви и в унисон с останалото обзавеждане на дома.

Най-важен е материалът за вратичките на шкафовете

Материалите, между които можете да избирате, са различни за вратичките, плота, стените и пода.
Най-важен е материалът за вратичките на шкафовете, защото той дава цялостния облик на кухнята. Според цената от по-евтино към по-скъпо може да подредим материалите така – ламинат, MDF – в цвят или фурнирован, масивна дървесина.

Ламинатът 

Ламинатът е евтин, лесно се почиства, предлагат се плочи с много цветове, може да бъде и кантван с дървена рамка. Когато е добре обкантен, той е и доста издръжлив, но ако кантовете не са плътно прилепнали и влезе вода, ПДЧ-то под ламината се издува и трябва да сменяте вратичките с нови.

MDF е сравнително нов материал

MDF (или HDF) е сравнително нов материал, означава плоча от дървесни нишки със средна или висока плътност. Прилича малко на талашита, но е много по-здрав, защото частиците са фино смлени и здраво споени със смоли под налягане. Този материал е най-здрав и е за предпочитане като съотношение цена – качество. Той може да е лакиран в цвят или пък да изглежда като масивна дървесина, когато е фурнирован.

Много актуални са металът и стъклото

Много актуални са в момента стъклото и металът – те навлязоха от професионалните ресторантски кухни в горния ред шкафове – вратички с алуминиев профил и матово стъкло, които вечер може да светят.
Постепенно се появиха и метални плотове, чекмеджета с метален фронт, много висящи прибори – удобствата от кухнята на майстора-готвач с пълна сила навлязоха и в дома.