ПДЧ или MDF ?

Със сигурност, когато си купувате мебели сред нещата, които ви ръководят са не само визията и цената, но и качеството на материала, от който са изработени мебелите. Най-вероятно често виждате абревиатури като MDF, ПДЧ и прочие, но не всички от вас знаят какво точно означават те. Днес искаме да ви обясним за тях, за да се чувствате по-уверени при следващата покупка.

Общото и при двата използвани материала е че са ламинирани плоскости и са сред най-популярните при производството на мебели. Отличават се с висока износоустойчивост и издържат на влага доста повече от масивната дървесина, използвана преди години. Освен това, те се почистват и поддържат лесно. Ще ви покажем предимствата и недостатъците и на двете плоскости, за да си прецените кой ще ви върши по-добра работа.

Да започнем с ПДЧ – плоча от дървесни частици. Материалът датира още от 30-те години на XX в., като първоначално се произвеждат еднослойни и трислойни плочи. Основните суровини, които се използват са смлени дървесни частици, пресовани и слепени със специален вид смола. Най-често използваните са трислойните – по-груб среден слой е заключен между два по-тънки повърхностни слоя, които са от по-фини и по-плътно превосани частици. По-малката плътност по средата е с цел да се постигне по-ниска цена, а по-високата плътност на другите спомагат за по-голяма издръжливост на материала.

Първоначално за спойка се използват формалдехидни смоли. Оказва се, обаче, че повърхностният слой излъчва формалдехид в количества, опасни за здравето. Днес вече този проблем е отстранен с производството на плочи от клас Е1, които са с изключително ниско съдържание на формалдехид и напълно безопасни. Плочите от клас Е2 се използват само с допълнително повърхностно покритие, защото излъчват по-голямо количество свободен формалдехид, а от Е3 са най-опасни и са спрени от производство в повечето страни.

Един от недостатъците на ПДЧ е че е по-ниско влагоусточйв и съответно не се препоръчва за помещения с висока влажност. Друг такъв е липсата на възможност за релефни обработки (фрезоване). Иначе като цяло това е един от най-използваните материали за изработването на мебели от икономичен ценови клас, тъй като в сравнение с MDF предлага по-богато разнообразие от цветове и фурнири.

MDF или Medium Density Fiberboard е малко по-специален материал от ПДЧ. Буквално се превежда дървесно влакнести плоскости със средна плътност. Тези плочи се произвеждат от мека дървесина по метода на сухо пресоване при високо налягане и температура, на което и се дължи по-фината и хомогенна структура на материала.

Еднородните трупи се подбират внимателно, отделя им се кората, нарязват се и се подлагат на обработка с пара под високо налягане. Накрая на процеса падат в турбини с въртящи се дискове и се смилат почти до каша. Разликата в големината на прашинките при ПДЧ и МДФ-плоскостите е като при кайма, накълцана на ръка или премелена през месомелачка. Дървесните частици се слепват с лигнин и парафин, което прави МДФ-плоскостите напълно екологичен материал.

По отношение на качествата си MDF се отличава с гладка повърхност и висока здравина. Освен това той притежава голяма еластичност и якост на огъване, плътност и нищожно набъбване след потапяне във вода. По тази причина МДФ се превръща в един от предпочитаните заместители на масивната дървесина, а ако говорим за операциите по обработка – дори я превъзхожда, понеже е чист и без дефекти материал.

Отличната геометрия на плоскостите остава непроменена дълго време и позволява по-лесното пилене, рязане, фрезоване и огъване, както на повърхнината, така и на ръбовете. Повърхността на МДФ-плоскостите бива гладка, плътна и еднородна. В мебелното производство се използват 4 вида МДФ плоскости: „гол“ материал, без никакви покрития, ламиниран MDF (покрит с ламинат), фурнирован MDF (покрит с естествен фурнир), MDF профии (лайсни, первази и др.).

Материалът се отличава и с висока степен на влагоустойчивост. Може да се монтира в помещения с влажност до 80%, за разлика от масива, който не се препоръчва за помещения с над 60% влажност. За сметка на това обаче цената му е по-висока в сравнение с ПДЧ.

Горе-долу това е информацията, която смятаме, че ще ви помогне в избора на следващото обзавеждане, но ако все още имате известни съмнения, не се колебайте да отправите въпроса си към нас, а ние с удоволствие ще ви отговорим.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *