Как да обзаведем кухнята

Kухнята е едно от помещенията, които, веднъж обзаведени, не се поддават повече на лесни промени. Затова е задължително, преди да обзаведете кухнята, добре да я планирате.

Какъв е редът в подредбата на уредите

Ако не е спазен редът -хладилник, мивка, печка и сбъркате в технологичния ред на работата, една грешна стъпка всеки ден, повторена през годините, ще се превърне в изминаване на излишни километри.

Как да подредите уредите?

Технологията изисква разположението да следва реда: хладилник – изваждате продуктите; мивка – обработвате ги и печка – готвите. Помежду им се предвижда плот за работа – най-добре по 60 см. Освен това трябва да се съобразите и с наличните инсталации – водопровод и канализация, за определянето на мястото на мивката, комин – в близост до печката, за да свържете абсорбатора.

Материалите от които е изработено обзавеждането, трябва да са едновременно здрави – да издържат на топлина и влага, да не се надраскват лесно, да се почистват лесно, а и да са красиви и в унисон с останалото обзавеждане на дома.

Най-важен е материалът за вратичките на шкафовете

Материалите, между които можете да избирате, са различни за вратичките, плота, стените и пода.
Най-важен е материалът за вратичките на шкафовете, защото той дава цялостния облик на кухнята. Според цената от по-евтино към по-скъпо може да подредим материалите така – ламинат, MDF – в цвят или фурнирован, масивна дървесина.

Ламинатът 

Ламинатът е евтин, лесно се почиства, предлагат се плочи с много цветове, може да бъде и кантван с дървена рамка. Когато е добре обкантен, той е и доста издръжлив, но ако кантовете не са плътно прилепнали и влезе вода, ПДЧ-то под ламината се издува и трябва да сменяте вратичките с нови.

MDF е сравнително нов материал

MDF (или HDF) е сравнително нов материал, означава плоча от дървесни нишки със средна или висока плътност. Прилича малко на талашита, но е много по-здрав, защото частиците са фино смлени и здраво споени със смоли под налягане. Този материал е най-здрав и е за предпочитане като съотношение цена – качество. Той може да е лакиран в цвят или пък да изглежда като масивна дървесина, когато е фурнирован.

Много актуални са металът и стъклото

Много актуални са в момента стъклото и металът – те навлязоха от професионалните ресторантски кухни в горния ред шкафове – вратички с алуминиев профил и матово стъкло, които вечер може да светят.
Постепенно се появиха и метални плотове, чекмеджета с метален фронт, много висящи прибори – удобствата от кухнята на майстора-готвач с пълна сила навлязоха и в дома.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *